20 Eylül 2010 Pazartesi

Ciciannem'den pizza tarifi...

Çok eski gibi gelecek ama yıl 1973, İzmir'de üniversite sınavlarına hazırlanırken fizik dersini eski İzmir Kız Lisesi müdürlerinden rahmetli Binzet Yula'dan alırdım. Kendisi benim ciciannem oluyordu, anneannemin kuzeniydi kendisi.

Ciciannem'in tarifi...
Aşırı disiplinli, düzenli, özenli biri olan ciciannem ders aralarında bana bu pizzayı kayısı suyu eşliğinde ikram ederdi. Son derece hafif hamuru, lezzetli tadı hala damaklarımda. Yeni moda kiş ismiyle bilinen bu hamurun malzemelerini istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Sebzeli de çok güzel oluyor, özellikle vejeteryan olanlara denemelerini tavsiye ederim.


Malzemeler
10 yemek kaşığı un
125 ml zeytinyağ
2 yemek kaşığı yogurt
1 yumurta
1 tatlı kaşığı mahlep
1 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı süt


İç Malzemesi
250 gr beyaz peynir (veya keçi peyniri veya lorda olabilir) yarım demet maydonoz veya dereotu karışıkta konulabilir. Bir çimdik toz zencefil 1 çimdik toz karabiber bir yumurtanın akı,bir yemek kaşığı süt üzerinede bir yumurta sarısı ve çörek otu veya susam serpilir.

Yapılışı
Hamur malzemelerini kariştırım istediğiniz şekilde fırın kabına hamur döşenir üzerine iç malzemeler iyice karıştırılıp döşenir ,hamurun etrafı üzerine spatula ile kapatılıp yumurta sarısı sürülürve susam veya çörek otu serpilip 200 derece turbo fırında yarım saat pişirilir.
Afiyet olsun.

14 Eylül 2010 Salı

Eski tarif defterimden bloga...

Bloga merhaba!

Bloga merhaba diyorum, çünkü daha önce olan blogumun şifresini kaybetmişim. Yeni bir blogla başlıyorum ve çok sevdiğim tariflerimi, yemek bilgilerimi paylaşmak istiyorum...

1974 yılından beri benimle olan tarif defterim. Onu seviyorum!
Yemek yapmayı da, yemeyi de çok seviyorum. Ama son yıllarda kilo almamak için, sağlığı bozmamak için sağlıklı, düşük kalorili yemekler pişiriyorum. Dileyenler için evden sipariş alarak da çalışıyorum. Ancak ben öyle klasik tadlardan hoşlanmıyorum, bu yüzden değişik tadlara, yeniliklere açık olan bir kitleye hitap ediyorum.

Işınsu's kitchen blogumda her hafta güzel tarifler yazacağım. Uzun yıllardır, hatta yıl bile verebilirim 1974 yılından beri tuttuğum bir tarif defterim var. Oradaki notlarımı yavaş yavaş buraya geçireceğim. Defterim iyice dağıldı ama onu çok seviyorum. Zaman zaman başka arkadaşlarımın yazıları bile var defterde. Bir kişinin tarifini kendi el yazısıyla paylaşması benim çok hoşuma gider. Bu yüzden yurt dışında tanıştığım dostlarımdan, bizzat el yazılarıyla aldım tarifleri. Yunanlı, Alman, İngiliz... Bir sürü tarif, bir sürü yazı, bir sürü hatıra...

Her yemek bir hatıradır. Her yemek güzel bir terapidir bana göre. Eski tarif defterim artık teknolojik bir ortama taşınacak. Zamanı gelmişti zaten!